Ziarna, nasiona, pestki
Każda roślina, produkująca nasiona w celu rozmnożenia się, kumuluje w nich maksymalną ilość składników odżywczych, których głównym zadaniem jest dostarczenie, wyrastającej z nich roślinie, niezbędnych substancji. Są to zarówno witaminy jak i minerały, niezbędne do prawidłowego wzrostu, oraz błonnik. Tego rodzaju ziarna, pestki i nasiona ekologiczne wykorzystywane są więc również przez człowieka, jako składnik jego diety. Są one bombą odżywczą, dzięki której dostarcza się organizmowi masę korzystnych składników.
Ziarna, nasiona, pestki
Główne zalety nasion bio
Stosowanie BIO żywności niesie za sobą wiele korzyści. Główne zalety nasion bio w codziennych posiłkach to:
- czystość i brak chemikaliów,
- są przygotowywane bez użycia szkodliwych substancji,
- są więc bogate jedynie w to, co niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nasiona bio i inne produkty ekologiczne uprawiane są bez stosowania oprysków i innych szkodliwych, chemicznych środków, a plantacje oddalone są od terenów zanieczyszczonych spalinami. Ziarna bio spotykane są przede wszystkim w wypiekach, ale również i w innych rodzajach pożywienia.
Naturalny błonnik
W temacie zdrowia, zbilansowanej diety i poprawnego trawienia często pojawia się błonnik. Jest to włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego, które usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik naturalny, w największych ilościach występuje w nasionach babki płesznik i babki jajowatej. Oba te produkty znajdują się w naszym sklepie internetowym z ekologiczną żywnością. Można go spożywać na wiele sposobów. Proponujemy zalanie odpowiedniej do swojej wagi ilości ziaren letnią wodą lub innym napojem oraz wypicie mieszanki po kilku minutach. Błonnik przyrządzony w taki sposób można stosować nawet kilka razy dziennie. Produkt ten stosuje się też jako dodatek do jogurtów, kefirów, sałatek, dań, a także do zagęszczania potraw.
Tworząc zestaw ekologicznych ziaren i nasion roślinnych do stosowania w swojej kuchni, zachęcamy również do sięgnięcia po naturalne adaptogeny oraz naturalne przyprawy w naszym sklepie internetowym. Każde z nich jest niezbędne w kuchni każdej pani domu. Doskonale uzupełniają wiele potraw, a także same w sobie stanowią główny składnik dań czy mieszanek.
Ziarna bio w kuchni
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest jakość posiłków, które każdego dnia dostarczane są organizmowi. Ziarna bio, będące jednymi z najkorzystniejszych składników codziennych dań, stanowią bombę odżywczą dla organizmu. Zawierają duże ilości pożytecznych kwasów, witamin, minerałów, a także innych substancji niezbędnych w codziennym życiu. Pozwalają więc na częste dodawanie ich do poszczególnych potraw. Bardzo popularne stały się chleby, z dodatkiem nasion i ziaren bio. Oprócz wypieków dodaje się je również do sałatek, a także mięs. Mogą być bowiem przyprawą lub składnikiem sosów. Warto jednak kontrolować ich ilość ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Rodzaje ziaren
W naszym sklepie internetowym znajdują się różne rodzaje ziaren, które idealnie wkomponują się w każdy jadłospis. Można je pić w formie prozdrowotnego napoju lub dodawać do wszelki dań, wypieków, jogurtów czy smoothie. Cały czas pojawiają się również nowe produkty, które dają kolejne możliwości. Najpopularniejsze są oczywiście nasiona chia bio, a także produkty na bazie konopi.
Bądź na bieżąco
Równowaga Omega 3, 6 i 9 - dlaczego proporcje są ważniejsze niż ilość?
Tłuszcze w diecie to temat, który od lat budzi wiele emocji, jednak kluczem do dobrego samopoczucia nie jest ich całkowita eliminacja, ale świadomy i odpowiedni dobór.
- Kwasy Omega-3 są uznawane za niezbędne dla funkcjonowania organizmu, a ich niedobór w standardowej diecie jest powszechnym zjawiskiem.
- Nadmiar kwasów Omega-6, obecny w przetworzonej żywności, może zaburzać naturalną równowagę organizmu, dlatego tak istotna jest kontrola ich spożycia.
- Właściwa proporcja między kwasami tłuszczowymi jest fundamentem, na którym buduje się zdrowe nawyki żywieniowe.
W tym artykule wyjaśnimy, dlaczego w świecie naturalnych olejów i żywności to właśnie proporcje decydują o realnych korzyściach dla Twojego organizmu, i jak możesz zadbać o ten balans każdego dnia.
L-Glicyna: Niezbędny aminokwas dla zdrowia mózgu, regeneracji i jakości snu
Jednym z najbardziej wszechstronnych, a jednocześnie niedocenianych aminokwasów, jest L-Glicyna. To najprostszy z aminokwasów, który pełni w organizmie zadziwiająco złożone i kluczowe role.
- L-Glicyna to fundamentalny budulec białek, niezbędny do produkcji kolagenu, glutationu i kreatyny.
- Pełni funkcję neuroprzekaźnika hamującego w mózgu, przez co wpływa na jakość snu i zdolność do wyciszenia.
- Wspiera regenerację organizmu, zdrowie stawów, a także odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi.
Poniżej przedstawiamy, jak potężny wpływ na Twoje zdrowie ma ten pozornie prosty związek.
ul. Wrocławska 33d, Długołęka
55-095 Mirków
Polska
Napisz do nas:
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.