Babka płesznik BIO nasiona

Babka plesznik, nasiona psyllium BIO zawierają duże ilości błonnika są również bogate w związki śluzowe. Błonnik psyllium pozyskiwany jest z rośliny Plantago psyllium L. (tzw. babki płesznik) pochodzącej z rejonu morza Śródziemnomorskiego.
Babka płesznik rośnie naturalnie w rejonie basenu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii aż po Azję Mniejszą, ale uprawiana jest obecnie w całej Europie, Indiach i Japonii. Jej nasiona mają brunatną barwę a po zetknięciu z wodą pokrywają się warstwą śluzu. Wykorzystuje się zarówno nasiona jak i łuski nasion.
Źródło błonnika i śluzu
Nasiona babki płesznik, dzięki zawartości wyjątkowych substancji, szybko pęcznieją w jelitach. Cechują się wysoką zawartością błonnika.
Przeciwwskazania : nudności, wymioty, stany skurczowe lub niedrożność jelit, choroby przełyku i wpustu żołądka, bóle brzucha o nieznanej etnologii, krwawienia z odbytu, trudna do uregulowania cukrzyca, nadwrażliwość na nasienie babki płesznika
Składniki: 100% Bio babka płesznik (Plantago psyllium) nasiona.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 88 kJ / 21 kcal | 1.05 % |
Tłuszcz: | 0.6 g | 0.86 % |
Węglowodany: | 0 g | 0 % |
Błonnik: | 84 g | - |
Białko: | 0 g | 0 % |
Sól: | 0 g | 0 % |
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: 2 łyżeczki (ok. 6 gram) wsypać do szklanki ciepłej wody. Przed wypiciem wymieszać. Pić 3 razy dziennie.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Babka Płesznik nasiona

Babka Jajowata BIO łuski

Babka Jajowata BIO łuski mielone

Babka jajowata łuski

Babka Jajowata łuski mielone

Błonnik Jabłkowy Bio

Błonnik Jabłkowy Bio + Babka Jajowata Bio

Błonnik Witalny BIO mix

Błonnik Witalny MIX

Chia BIO nasiona
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
ul. Wrocławska 33d, Długołęka
55-095 Mirków
Polska
Napisz do nas:
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.