Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 1 000,00 zł
Nasza pamięć jest jednym z największych zalet istot ludzkich. Uczymy siebie, uczymy innych, wykorzystujemy naukę – wiedzę i umiejętności – w praktyce. Istnieje wiele sposobów na poprawę pamięci. Obok zdrowego trybu życia, ćwiczeń i zrównoważonej diety bogatej w składniki, które wpływają na działanie procesów neuroche...
Nasza pamięć jest jednym z największych zalet istot ludzkich. Uczymy siebie, uczymy innych, wykorzystujemy naukę – wiedzę i umiejętności – w praktyce. Istnieje wiele sposobów na poprawę pamięci. Obok zdrowego trybu życia, ćwiczeń i zrównoważonej diety bogatej w składniki, które wpływają na działanie procesów neurochemicznych. Ważne jest także przyjmowanie produktów, które ułatwiają regenerację oraz tworzenie się nowych komórek nerwowych i połączeń między nimi. Dlaczego jednak należy tak bardzo dbać o pamięć?
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na pogarszającą się pamięci jest wiek. Postępujące starzenie się organizmu, w tym komórek mózgu odpowiadających za magazynowanie pamięci, osłabia możliwości umysłu. Neuroprzekaźniki pracują ze zmniejszoną wydajnością, metabolizm spowalnia, a neurony nie transmitują między sobą informacji, jak wcześniej. Innymi winowajcami, odpowiadającymi za gorszą pamięć jest stres, metale ciężkie i inne zanieczyszczenie środowiska, a wraz z nim pokarm. Wydawałoby się, że z każdej strony czają się złodzieje pamięci. Czy w takim wypadku jest możliwe opóźnienie tego procesu lub nawet poprawa funkcji mózgu – poprawa pamięci, tzw. procesów memoryzacji?
Tak, jednym z naturalnych sposobów na wspieranie pamięci jest spożywanie żeń-szenia syberyjskiego, który doskonale wpływa na mózg. Obok żeń-szenia syberyjskiego, znajduje się również żeń-szeń koreański oraz ashwagandha, czyli żeń-szeń indyjski - korzeń wykorzystywany od setek lat w medycynie ajurwedyjskiej, mający wiele dobroczynnych właściwości, w tym również pozytywny wpływ na pamięć. Kolejnym produktem wpływającym pozytywnie na pamięć to chlorella, która dzięki swoim właściwościom detoksykującym, zawartości GLA i fikocyjaniny poprawia działanie połączeń nerwowych. Warto wspomnieć też o: brahmi (bacopa monieri), czy znanym miłorzębie japońskim.