Oleje i Masła 

Racjonalna i zdrowa dieta nie polega na wyeliminowaniu z diety źródeł tłuszczu, ale dobranie ich rozsądnie, zgodnie z indywidualnymi preferencjami organizmu. Najzdrowsze dla naszego ciała będą tłuszcze pochodzenia roślinnego, które stanowią świetne źródło NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powodują one podwyższenia poziomu...

Racjonalna i zdrowa dieta nie polega na wyeliminowaniu z diety źródeł tłuszczu, ale dobranie ich rozsądnie, zgodnie z indywidualnymi preferencjami organizmu. Najzdrowsze dla naszego ciała będą tłuszcze pochodzenia roślinnego, które stanowią świetne źródło NNKT - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powodują one podwyższenia poziomu „złego” cholesterolu HDL oraz wpływają na prawidłowy skład błon komórkowych, dzięki czemu usprawniają transport międzykomórkowy. Należy pamiętać, że zawsze sprawdzamy stosunek HDL do LDL, by wyciągnąć prawidłowe wnioski.

Oleje i masła urozmaicają dietę, stanowią źródło energii oraz umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E oraz K. Oleje są jednak również doskonałymi naturalnymi kosmetykami, które dogłębnie nawilżają oraz odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Przed nałożeniem oleju należy lekko zwilżyć skórę. Na stronie NatVita znaleźć można bogatą ofertę tłuszczy ekologicznych różnego pochodzenia. W zależności od rośliny, z której olej lub masło zostały wyprodukowane, cechują się one odmiennymi właściwościami i charakteryzują się innym wpływem na nasz organizm.

Wszystkie oferowane przez nas oleje i masła cechują się najwyższą jakością i ekologicznym składem. Są to w pełni naturalne produkty, posiadające certyfikaty BIO i spełniające najwyższe standardy.

Tłuszcze w kuchni – olej naturalny

Tłuszcze w kuchni mogą być wykorzystywane do smażenia lub jako dodatek do sałatek, pieczywa itd. Tłuszcze do smażenia (oraz innej obróbki termicznej, takiej jak np. pieczenie) powinny charakteryzować się wysokim punktem dymienia. Oznacza to, że nie mogą one ulegać rozkładowi termicznemu pod wpływem wysokiej temperatury, w wyniku której powstają szkodliwe i rakotwórcze związki. Smażenie na oleju kokosowym jest bezpieczne, ponieważ do pożywienia nie wnikają związki niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Jako dodatek do sałatki lub tłuszcz do pieczywa (najlepiej bezglutenowego), czy innych produktów stosować można dowolny olej jadalny lub masło roślinne. Są to np. olej z konopi, olej kokosowy, olej MCT z kokosa, olej z orzecha włoskiego, olej z czarnuszki, olej z ostropestu, olej z pestek moreli, olej z wiesiołka, czy też masło kakaowe.

Tłuszcze jako naturalne kosmetyki – masło naturalne

Niemal każdy olej naturalny lub masło naturalne może stanowić kosmetyk do pielęgnacji całego ciała. Wszystkie dogłębnie nawilżają skórę wnikając głęboko do ich wewnętrznych warstw. Niektóre z nich posiadają właściwości łagodzące, odżywiające lub pielęgnujące. W naszej ofercie znaleźć możesz wiele różnych tłuszczy roślinnych, z których każdy charakteryzuje się specyficznymi właściwościami.

Oferujemy między innymi:
- masło shea - bogate w witaminy A, E oraz K, a także kwasy omega-3 i omega-6 dogłębnie pielęgnuje cerę. Nadaje się nawet do delikatnej skóry podatnej na alergie i podrażnienia,
- masło kakaowe - dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów zapobiega starzeniu się skóry, zmiękcza naskórek oraz łagodzi podrażnienia,
- olej jojoba - wyjątkowo skutecznie uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe, co zapobiega wysuszaniu skóry,
- olej arganowy - stosowany szczególnie do pielęgnacji włosów, wpływa na ich prawidłowe nawilżenie i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Więcej

Podkategorie

Dostęp do panelu hurtowego NatVita to:

  • dostęp do aktualnej oferty 24h / dobę,
  • czysta i przejrzysta forma panelu,
  • wygoda w składaniu zamówień,
  • dostęp do platformy z urządzeń mobilnych.

Uwierzytelnianie

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Utwórz konto

Panel hurtowy przeznaczony jest wyłącznie dla firm chcących rozpocząć sprzedaż produktów marki NatVita.

Wpisz swój adres e-mail, aby utworzyć konto.